Eski Türklerde İsim Seçimi Nasıl Yapılırdı?

Eski Türkler döneminde, yeni doğan çocuklara verilen isimler hep Türk kültürüyle alakalıydı. Bebeğin ismi Türk kültürünün ve karakterinin bir simgesiydi.

1585 Görüntülüme

Bebeklere konulan isimler aracılığı ile kültür de kuşaktan kuşağa aktarılıyor ve değişen sosyal koşullar da bu kültürel mirasla harmanlanarak yeni isimler ortaya çıkarıyordu. Bu isimlere esin veren Türk mitolojisi ise Türk halklarının tarih boyunca inanmış olduğu ya da yaşamış olduğu şeylerin oluşturduğu bütünün adıydı.

Hala anlatılan efsaneler, ortak inançlar, Tengricilik ögeleri kadar sosyal ve kültürel temalar da Türk mitolojisinin parçaları arasında yer alır. Açacak olursak; Göktanrıcılık, şamanlık, Budizm ve Manizm başta olmak üzere tarih boyunca çeşitli Türk boylarının inandığı dinler ile Oğuz Kağan, Ergenekon gibi destanlarda mitolojik olarak ele alınan olaylar eski Türk isimlerinin başlıca ilham kaynaklarıdır. Orta Asya'dan bu yana inanılan dinler, ekonomik uğraşlar, yönetim şekli, sosyal hayat, göçebelik, yerleşik hayat, coğrafya ve göçler gibi Türk toplumunu şekillendiren ve hem Türklerin hem de onlara komşu olan halkların tarihini derinden etkileyen olaylar da eski Türk isimlerinde kendini göstermeyi sürdürür.

Türk Kültüründe İsim Koyma Geleneği