304 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek barajı kabul edilen Nurek Barajı 1970’de hizmete açılmıştır. Tacikistan’da bulunan baraj 768 km uzunluğundaki Vahş Nehri üzerine kurulmuştur. 300 metrelik yükseklik bir baraj için ciddi anlamda ekstrem bir durumdur. 200 metreyi aşkın yükseklikte bir suyun yanal yönden gelen basıncını karşılamak insanlık tarihinde yapılabilecek en dahiyence sanat çalışmalarından biri.
Dünyanın En Yüksek 7 Barajı
Teknolojisi ve korkutucu yapılarıyla adını duyurmuş, dünyanın en yüksek barajlarına gelin birlikte göz atalım.
Xiaowan Barajı – Çin (292m)
292 metrelik yüksekliği ile insanın ağzını açık bırakan Xiaowan Barajı bir Çin mühendisliği ürünü. Çinliler küçük barajların 1 milyar insana yetmediğini düşünmüş olacaklar ki böyle ekstrem bir işe kalkışmışlar. 2010 yılında hizmete giren baraj 4.200 MW güç üretim kapastesiyle de dudak ısırttırıyor.
Grande Dixence Barajı – İsviçre (284m)
Alp Dağlarının o müthiş manzarası ve yüce dağlarda eriyip eriyip Dixence Nehrini besleyen kar suları ve bu manzarnın hemencecik içerisine yapılmış bir baraj. İsmini bile söylerken sanki şiir okuyormuşuz gibi gelen Granda Dixence, İsviçre’de bulunuyor. 284 metrelik yüksekliği ile manzarayı izlerken boynunuzun tutulmasına sebep olan bu mühendislik harikası 2.069 MW’da güç üretiyor.
Deriner Barajı – Türkiye (249m)
Artvin, Çoruh Nehri üzerine kurulu olan Deriner Barajı, barajımız… 249 metre yüksekliği ile dünya sıralamasında 6. sırada yer alırken Türkiye’nin de en yüksek barajı olma hakkını elinde bulunduruyor. 1 milyor 400 milyon amerikan dolarına mal olan barajı her ne kadar mangalcılar sahiplenmişte olsalar asıl amacı elektrik üretmek olan barajımızın güç kapasitesi de 670 MW’dır.
Hoover Barajı – Amerika (221m)
1930’lu yıllarda temeli atılan Hoover Barajı devrin şartlarıyla ; “bu olmaz, çöker bu” gibi eleştirilere maruz kalmış olsa da hizmete girdiği 1936 yılından bu yana mühendislik camiasında adından en sık söz edilen barajlardan biri olma özelliğini ve güzelliğini koruyor. Kendi kendine çalışma yeteneğine sahip olan baraj 221 metre yüksekliği ile ABD’de bulunmaktadır.
Longtan Barajı – Çin (216m)
216.2 metre olan bu baraj, dünyanın en yüksek beton barajıdır. Üzerinde bir gemi kaldıracı bulunmaktadır. Bu gemi kaldıracının dünyanın en hızlısı olduğu söylenceler arasında. Barajı heyecanlı kılan şey ise üretim kapasitesi. Proje tam anlamıyla tamamlandığında 6.3 milyon kW kapasiteyle üretim yapıyor olacak ki bu rakam neredeyse şu ana kadar duyduğumuz en yüksek rakamlardan birisi.
Keban Barajı – Türkiye (210m)
Elazığ, Fırat Nehri üzerine kurulu olan Keban Barajı hidroelektrik santrali 210 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek barajlarından birisi olma özelliğini taşıyor. Güç üretim amaçlı inşaa edilen Keban Barajı 1.330 MW’lık bir kurulu güç kapasitesine sahip. Keban Barajı’nın gövdesi ise beton ve kayalardan meydana geliyor.