Kitapseverlere Özel 7 Sosyal Ağ

Sosyal ağlar hayatımızın her anında yanımızda. Fotoğraf tutkunları için kurulan sosyal ağlar, sanatseverler için kurulan sosyal ağlar ve çeşitli kategorilerde hazırlanmış olan sosyal ağlar; bunların hepsi belli bir alanda hizmet veren sosyal ağlar. İşte bu ağlardan en kullanışlı ve yaygın olan 7 tanesini sizler için derledik.

1192 Görüntülüme
1

1000Kitap.com

1000kitap aslında oldukça popüler ve güzel bir tasarıma sahip en çok edebiyat tutkunlarının ziyaret ettiği bir platform. Sitenin kendi hakkında sayfasında şu bilgiler yer alıyor:

1000Kitap, 2 Mayıs 2012'de Türkiye'de kurulmuş, kitap odaklı bir sosyal kataloglama ve sosyal ağıdır. 1000Kitap, bir sonraki okuyacağınız kitabı seçmenize yardımcı olur. Okuma zevkinizin benzediği okurları, farklı yazarları keşfetmenizi sağlar. Akış sayesinde takip ettiğiniz okurlar, yazarlar ve kitaplar ile ilgili son güncellemeleri takip etmenizi sağlar. 

1000Kitap'ta okurlar okudukları ve okumak istedikleri kitapları profillerine işaretlerler. Bunu işaretlerken kitabı beğenip beğenmediklerini, 10 üzerinden kaç puan verdiğini ve isterse de kitap hakkındaki görüşlerini ekleyebilir. Bu sayede her okurun, her kitabın ve her yazarın bir profil sayfası oluşur. 1000Kitap'ta okurlar sosyalleşip, gönderi paylaştıkça kitap ve yazar profilleri daha fazla bilgi ile dolar. Bu sayede de o kitap ve yazarları incelemek isteyen okurlar için daha fazla bilgi oluşur. 

2

Wattpad.com

Wattpad aslında diğerlerinden biraz farklı. Yazılan yazarların kitaplarını değil kendi hikayelerinizi yazabileceğiniz bir site. Tam olarak kitap severlerin kitap okuyacağı bir sosyal ağ olmasa da kitap okuyanların da yazar olduğu bir sosyal ağ.

3

Goodreads.com

Goodreads, bu ağlar arasında en meşhur olanı demek sanırım yanlış olmaz. Türkiye’den çok fazla kullanıcısı olan Goodreads, ISBN bazlı çalıştığından neredeyse tüm kitaplarla ilgili bilgi, yorum ve tartışma bulmak son derece kolay. Goodreads’ın amacı, kullanıcıların daha önce okudukları başlıklara veya arkadaşlarının okuduklarına göre yeni kitaplar önererek, okuyacakları harika kitaplar bulmalarına yardımcı olmaktır. Ayrıca, okuyucuların onlara uymayan kitaplardan kaçınmalarına yardımcı olmaya odaklanır. Goodreads, kitaplarınızın bir listesini oluşturmanıza, kitapları değerlendirmenize ve gözden geçirmenize ve arkadaşlarınızın ne okuduğunu öğrenmenize olanak tanır. Topluluk özellikleri, katılabileceğiniz çok çeşitli grupları, tartışmaları ve Yazara Sor özelliğini içerir. Kitap merkezli başka bir site olan Shelfari, 2016 yılında Goodreads ile birleşti, böylece tüm Shelfari üyeleri Goodreads’e geçti.

4

neokur.com

Neokur.com, Türk kitapseverler için hazırlanmış bir sosyal ağ. Neokur.com’u başarılı yapan şeylerden birisi, yalnızca okurları değil dizi, film tutkunlarının da burada vakit geçirebilecek olması. Kitap olarak başlayıp daha sonrasında yelpazesini genişleten bu platform tasarımsal olarakta sade bir şekilde karşımızı çıkıyor.

5

kitapdostum.com

Kitap Dostum, kullanıcıların kitap zevki parametresine göre birbirleri ile etkileşime girebildiği, sosyalleşebildiği ve kitapseverliğin kalbinin attığı yerli bir dijital platform, sosyal ağdır.

Günümüzün teknolojik gelişimi, değişen eğitim, çalışma ve yaşam koşulları pek çok alışkanlığımızı değiştirdi diyebiliriz. Bu anlamda sürdürülebilirliği, yenilenebilirliği en çok tehlikede olan alışkanlıkların başında da maalesef kitap okuma alışkanlığı geliyor.

6

bookcrossing.com

BookCrossing, bu sosyal ağlar arasında çok özel bir yere sahip. Kitaplarınıza ufak bir etiket verip, bu kitapların elden ele dünyanın dört bir tarafında okunmasını sağlayabilirsiniz. BookCrossing, üyelerin kitapları park banklarında, spor salonunda veya okulda bırakarak halka geri bıraktıkları kitap tabanlı bir sosyal ağdır. Bir kısmı sosyal ağ ve bir kısmı sosyal deney olan BookCrossing, en sevdiğiniz kitapları aktararak edebiyat dünyasına geri dönmenize yardımcı olur. Kitabınızı bölgenizde, ülke çapında ve hatta dünyanın diğer ucunda dolaşırken takip etmenin eğlenceli ve ilginç bir yolu! Sosyal özellikler arasında topluluk forumları, referanslar, öneriler ve daha fazlası bulunur. 

7

Vikitap.com

Vikitap, üye sayısı itibariyle Türkiye’de kitapseverlere hitap eden sosyal ağların en büyüklerinden birisi. En dipte köşede kalmış kitaplarla ilgili incelemeleri bulmak dahi mümkün. Bu açılardan gayet olumlu sinyaller veren site aynı zamanda beğenilerinize göre kitap tavsiyesi dahi yapıyor. Fakat göze batan tek eksiklik yazılım anlamında birkaç adım geride kalmaları. Yine de zengin içerik bu eksikliği göz ardı etmenizi sağlayabilir.